dilluns, 16 de desembre del 2013

Decàleg de com parlar bé en públic

Després d'haver llegit el llibre Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat, un llibre on hi han tot un  seguit d'eines i tècniques molt útils per ajudar-nos a parlar davant d'un públic per tal  d' aconseguir ser un bon orador. Entre tota la classe, vem elaborat un decàleg que segur que serà útil al llarg de la nostra carrera i vida professional. 
Però, què és un decàleg? Segons l'Enciclopèdia Catalana, és un Conjunt de regles o preceptes bàsics d'una professió, d'una activitat.


1. El guió és la carcassa del discurs, conjunt d'idees principals, ordenades (segons l'objectiu o finalitat de l'autor), diferenciar el guió (propi) i el suport o material complementari. El guio concebut com a eina de suport no com a falta de preparació.


2. Respondre les 4 preguntes (elements bàsics): per què? (correspon a l'objectiu= informar, etc), què? (correspon al registre= on tenim l'estructura del guió), qui?(correspon al destinatari, públic= per respondre utilitzar recorsos com anar abans demanar opinions, etc), com? (mitjans de suport).

3. Llenguatge oral, clar, breu i concís. No es tracta de resumir, sinó trobar la paraula indicada. S'aconsegueix ser clar utilitzant frases curtes, utilitzant un ordre gramatical lògic (subjecte+verb), subtituir les frases negatives per altres de positives (per tenir més facilitat d'expressió i enteniment, frases passives per actives)

4. Naturalitat en trobar l'exposició oral, no és innat sinó que es pot treballar mitjançant diferents tècniques. Finalitat: argumentar convençuts.

5. No abusar dels mitjans audiovisuals, la paraula ha de seguir tenint un aspecte rellevant. Utilitzar-ho únicament com a suport.

6. Retroalimentació (feedback): t'alimentes de reacció del públic envers el teu discurs, requereix tenir un cert grau d'empatia i saber adaptar la informació.

7. La locució: es a dir, la veu (volum o intensitat--equival al cos de lletra, vocalització(dixió) iarticulació--velocitat i actitud), entonació, respiració i silenci.Consell: escalfament de la boca

8. El discurs té una estructura (introducció, desenvolupament i conclusió)

9. Fer ús de les aposicions i les antítesis, a partir del contrari per fer entendre una idea.

10. Un comunicador eficaç és reiteratiu, repetir les idees (no mateixes paraules)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada