dilluns, 23 de desembre del 2013

La veu del mestre

Veu

1,f So proferit per l'home quan parla, crida, canta, etc., considerat com a posseint tal o tal qualitat.veu forta, feble. Una veu sonora, argentina, dolça, aspra, clara, apagada, gruixuda, prima, pastosa, presa. Parlar en veu baixa, en veu alta.

2, f MÚS Cadascuna de les modalitats de la veu humana caracteritzades pel timbre i per la tessitura.

3 p ext Persona indeterminada que diu alguna cosa.No s'alçà cap veu a defensar-lo.

4 p ext fig Una veu nova en la narrativa catalana

                                                                                Gran Enciclopèdia Catalana

En la nostra feina de mestres, la veu és el principal suport de comunicació. Ens cal una veu clara, neta, que s'escolti de lluny i que no ens cansi. Si la veu no se sent bé, els alumnes ens entendran menys, es cansaran abans i no aprendran tant.

També, la veu és una expressió de l'ésser, la nostra manera de ser i el nostre estat d’ànim i de salut es manifesten i es perceben en la veu.

La veu es fabrica per l'acció cooridnada de tot el cos


L'aparell respiratori, Aula 2005

  • Postura i moviment.
  • Respiració
  • Acció vibratòria de la mucosa laríngia (les cordes vocals)
  • Amplificació del so a les cavitats de ressonància
  • Control auditiu i del sistema nerviós


Els plecs vocals, també anomenats cordes vocals, són dos doblecs mucosos de la laringe que tenen un paper fonamental en la fonació. Estan situats entre el cartílag tiroide i el cartílag aritenoide.Internament són dues bandes de teixit muscular llis.

Els plecs vocals vibren per l'acció del pas de l'aire que ve dels pulmons i produeixen el so de la veu. El so que produeixen les cordes vocals és enviat a través de la gola, el nas i la boca, donant lloc a un so més ric en harmònics.


Factors i possibles mesures

SOP, Universitat Ramon Llull

A continuació, premen aquí podeu veure un artícle que una usuaria de blogspot ha publicat al seu bloc amb consells naturals per cuidar la veu.


Per finalitzar l'entrada, com sempre, la meva petita aportació i opinió. En la nostra futura professió, la veu és molt important, ens representa i és el canal per el qual contactem amb els nostres alumnes. La veu d'una persona forma part de la primera impressió d'aquesta, i com allò que diuen, "La primera impressió es la que compta" per això l'hem de cuidar al llarg de la nostra vida.









dijous, 19 de desembre del 2013

El voki

El voki és una eina que serveix per crear un avatar (personatge fictici que representa a un mateix). Aquest, es pot inserir en un bloc, una pàgina web, o enviar-ho per email. En aquest avatar podem escollir el seu aspecte físic, i pot ser des de un animal fins un personalitat política. També pots afegir un text per a què l'avatar el pronuncii, aquest text el pots afegir a través del teclat, amb un micròfon, el telèfon o mòbil o bé pujar un arxiu del teu ordinador.
A l'escola, el Voki pot ser molt útil ja que l'infant ha d'escriure, parlar i llegir en diferents idiomes, per tant els nens no només aprenen com utilitzar les noves tecnologies, sinó també a expressar-se i a redactar bé.

A continuació, podeu veure com crear un avatar seguint aquests passos:


1. Després de crear un compte amb algunes dades.

2. Personalitzar el voki, el fons i el marc...

3. Afegir un missatge de text i escollir l'idioma en que volem que aquest s'escolti.

4. Si volem colocar el voki a un bloc, com aquest cas, només cal guardar l'avatar i introduïr el link a la pestanya HTML.










En la meva opinió, Voki és una eina divertida per introduir als alumnes en les noves tecnologies i crec que fomenta l'expressió oral i escrita i la comprensió lectora, a part de que amb Voki pots aprendre idiomes. Personalment, no m'agraden els avatars que és creen algunes persones a internet, però això, va molt més enllà, és útil i divertit, i es pot fer servir amb nens i nenes de totes les edats variant l'ús.

dilluns, 16 de desembre del 2013

Decàleg de com parlar bé en públic

Després d'haver llegit el llibre Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat, un llibre on hi han tot un  seguit d'eines i tècniques molt útils per ajudar-nos a parlar davant d'un públic per tal  d' aconseguir ser un bon orador. Entre tota la classe, vem elaborat un decàleg que segur que serà útil al llarg de la nostra carrera i vida professional. 
Però, què és un decàleg? Segons l'Enciclopèdia Catalana, és un Conjunt de regles o preceptes bàsics d'una professió, d'una activitat.


1. El guió és la carcassa del discurs, conjunt d'idees principals, ordenades (segons l'objectiu o finalitat de l'autor), diferenciar el guió (propi) i el suport o material complementari. El guio concebut com a eina de suport no com a falta de preparació.


2. Respondre les 4 preguntes (elements bàsics): per què? (correspon a l'objectiu= informar, etc), què? (correspon al registre= on tenim l'estructura del guió), qui?(correspon al destinatari, públic= per respondre utilitzar recorsos com anar abans demanar opinions, etc), com? (mitjans de suport).

3. Llenguatge oral, clar, breu i concís. No es tracta de resumir, sinó trobar la paraula indicada. S'aconsegueix ser clar utilitzant frases curtes, utilitzant un ordre gramatical lògic (subjecte+verb), subtituir les frases negatives per altres de positives (per tenir més facilitat d'expressió i enteniment, frases passives per actives)

4. Naturalitat en trobar l'exposició oral, no és innat sinó que es pot treballar mitjançant diferents tècniques. Finalitat: argumentar convençuts.

5. No abusar dels mitjans audiovisuals, la paraula ha de seguir tenint un aspecte rellevant. Utilitzar-ho únicament com a suport.

6. Retroalimentació (feedback): t'alimentes de reacció del públic envers el teu discurs, requereix tenir un cert grau d'empatia i saber adaptar la informació.

7. La locució: es a dir, la veu (volum o intensitat--equival al cos de lletra, vocalització(dixió) iarticulació--velocitat i actitud), entonació, respiració i silenci.Consell: escalfament de la boca

8. El discurs té una estructura (introducció, desenvolupament i conclusió)

9. Fer ús de les aposicions i les antítesis, a partir del contrari per fer entendre una idea.

10. Un comunicador eficaç és reiteratiu, repetir les idees (no mateixes paraules)


divendres, 13 de desembre del 2013

La metàfora tutorial



En la següent entrada, explicaré què és i per a què serveix la metàfora tutorial centrada en l'ordinador com a tutor de classe.

Aquesta, parla de l'ordinador com a model reproductor tradicional d'ensenyament i d'aprenentatge. S'inicia als anys 50, època on els ordenadors eren considerats màquines d'ensenyar. 
S'estableix una interacció entre l'ordinador i l'alumne, ja que l'alumne respon les preguntes que li planteja l'ordinador i aquest l'avalua. Una altra relació que s'estableix és entre ordinador i mestre, ja que el docent crea aquests programes d'exercici i de pràctica, tenint en compte la individualització del procés d'aprenentatge, com es formulen les preguntes i, la presentació de la informació que sigui significativa per l'alumne. Per últim interaccionen mestre, alumne i ordinador a la vegada, ja que el docent valora els continguts que ha après l'alumne mitjançant els continguts que el nen ha abocat en l'ordinador. Un clar exemple d'aquest programa és


 JClic format per un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per realitzar diversos tipus d'activitats educatives: trencaclosques, associacions, exercicis de text, mots encreuats ...

Les activitats no s'acostumen a presentar soles, sinó empaquetades en projectes. Un projecte està format per un conjunt d'activitats i una o més seqüències, que indiquen l'ordre en què s'han de mostrar.
L'antecessor del JClic és el Clic, una aplicació que des de 1992 ha estat utilitzada per educadors i educadores de diversos països com a eina de creació d'activitats didàctiques per als seus alumnes.

JClic està desenvolupat en la plataforma Java, és un projecte de codi obert i funciona en diversos entorns i sistemes operatius.

dimecres, 11 de desembre del 2013

Competències del mestre

Els mestres requereixen d'unes competències TIC especificades en el següent quadre creat per l'UNESCO catalogades a tres nivells:  nocions bàsiques de les TIC, aprofundiment de coneixements i generació de coneixements.

Alfabetització digital: Acció organitzada, infraestructuralment i metodològica, que pretén incorporar persones, sigui quin sigui el seu punt de partida i la seva condició social o cultural, als corrents de coneixement i activitat desenvolupades entorn de les TIC.
Els processos d'alfabetització tecnològica es poden desenvolupar en tres línies:
  • La formació, com element clau per a possibilitar l'ús de les TIC i vèncer actituds negatives.
  • El desenvolupament de punts d'accés, amb l'objecte d'establir la igualtat democràtica en les oportunitats d'accés a la tecnologia.
  • La participació comunitària, a partir de la inclusió de la persona en els corrents de generació i intercanvi de coneixement de la seva comunitat.


dilluns, 9 de desembre del 2013

La composició del text: Planificació, composició i revisió

En l'entrada anterior vaig explicar l'estructura que havia de tenir un discurs, és a dir, una presentació oral. En aquesta, en canvi, us mostraré com realitzar un bon discurs escrit, és a dir, un text.

Un text és un conjunt de paraules articulades que formen un discurs unitari, és una composició lingüística amb intenció de comunicar un missatge. A continuació, podeu veure el model teòric de Lina Flower i John R. Hayes del 1981 del procés.

dissabte, 7 de desembre del 2013

Identitat i territori

Identitat i territori és un treball modular del mòdul Processos i contextos educatius II format per les assignatures COED i Gtic. En aquest, s'ha de fer una exposició oral junt amb un company de classe sobre un tret que tingueu en comú. L'exposició ha de durar entre 8 i 10 minuts màxim i fer ús de suport audiovisual que cregui convenient. 

La Joana Roig i jo vem decidir fer l'exposició sobre el riure ja que ambdues pertanyem a organitzacions que promouen aquest fet físic i psicològic. A continuació podeu veure el prezi que vem fer servir com suport audiovisual.

El riure

Aquest treball penso que és molt entretingut i personal, i per tant, les exposicions no s'han fet pesades en absolut. El fet d'haver de valorar els nostres companys i escoltar les seves valoracions fa que el grup s'uneixi més i que cadascú pugui millorar. El fet que fos una presentació oral em va beneficiar ja que se'm dona millor que redactar un text.

dijous, 5 de desembre del 2013

Scoop.it! , un diari personalitzat

En l'entrada d' avui, us presento una de les eines que més m'han agradat de les presentades a l'assignatura de GTIC, l'Scoop.it!

Scoop it és una nova manera de reunir informació per mostrar i compartir d'una forma visualment atractiva a Internet . La definició del terme anglès " scoop " és " primícia " . Es tracta d'un sistema que ens permet compartir contingut que trobem o ens sembli útil a la xarxa . El terme que s'empra per definir aquesta activitat és el de " curació de continguts" el qual prové de l'anglès , " content curation ", i si ho apliquem al món d'Internet i els xarxes socials consisteix en el procés de filtrar , agrupar i compartir tota la informació sobre un tema .



Igual que en un bloc , cada publicació ja sigui de vídeo , galeria , imatge , text ... es denomina post . Alguns prefereixen anomenar un híbrid entre un bloc i un servei de curació de continguts la amb diferència amb un bloc és que l'autor no necessita escriure l'article més aviat ho comenta . L'eina proporciona als usuaris l'habilitat de crear un o múltiples temes que poden personalitzar i adaptar a mesura que van descobrint nou contingut .
El contingut s'extraurà i apareixerà publicat directament al nostre tòpic . Per exemple , si es tracta d'un post en un bloc, s'extraurà una imatge i el resum (si és que en té ), si és un vídeo , es podrà reproduir directament des d'allà.
Es tracta de difondre informació tal com fa Twitter i Facebook i igual que aquestes xarxes socials s'estableix que podem seguir , ser seguits per altres usuaris i a més a més seguir tòpics perquè se'ns informe quan s'actualitzen . Si li oferim accés als nostres comptes a Facebook i Twitter , se'ns aniran mostrant quins contactes d'aquests serveis tenen també compte aquí. A continuació, us deixo un tutorial on explica detalladament com fer servir Scoop.it!



No coneixia aquesta eina d'abans i crec que és molt útil i pràctica. Des de que la Loles ens la va presentar l'utilitzo en el meu dia a dia per tal de tenir els meus interessos recol·lectats a un lloc concret. El fet de que és pugui compartir informació amb gent d'arreu del món és fantàstic i una molt bona manera de conèixer altres cultures i aficions. En el meu dia a dia com universitària és molt útil ja que estic al corrent de l'actualitat educativa i articles d'interès. Alhora d'utilitzar-lo en una classe com futura mestre crec que pot ser interessant i es una bona eina per fomentar la lectura.